En ny undersøkelse viser at 34 prosent av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter.
Og ferie er høysesong for de falske varene, 70 prosent av de som har kjøpt piratkopier, gjorde det på reise i utlandet.
Høy aksept for piratkopier
Undersøkelsen, som er gjennomført av Toll og Patentstyret, viser også at nordmenn på shopping har høy toleranse for kjøp av piratkopier. Hele 40 prosent visste at varen de kjøpte var falsk. At kvinner shopper mer enn menn ser ikke ut til å gjelde for kjøp av piratkopier. Samlet sett er det litt flere menn enn kvinner som oppgir å ha kjøpt slike varer. Lav pris er svaret flest forbrukere gir på spørsmålet om hvorfor de har kjøpt piratkopier, melder Patentstyret.
Farlige produkter
Nordmenn på ferie i utlandet kjøper mest «tradisjonelle» piratvarer. Klær, vesker og sko er de vanligste enkeltkategoriene. Piratkopiering har imidlertid spredd seg til alle vareslag, blant annet mat, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler. Slår man sammen tallene for varer som kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko blir dette den største kategorien. Til sammen utgjør dermed potensielt farlige produkter 60 prosent av piratkopiene folk kjøper.
– Utviklingen bekymrer oss», sier Hedvig Bengston i Patentstyret.
– Når vi ser at bremseklosser, motorsager, klatreutstyr, buljongterninger og elektriske produkter piratkopieres uten at sikkerhetsstandarder følges, er det snakk om kyniske produsenter, sier Bengston.
Støtter organisert kriminalitet
Nordmenns høye toleranse og aksept for piratkopier bidrar til et lukrativ marked for organiserte kriminelle, ifølge Bengston. Hun viser til at EUROPOL har dokumentert tydelige forbindelser mellom kriminelle nettverk og produksjon av piratkopier. Og at piratkopiering ifølge FN er en av de viktigste inntektskildene til organiserte kriminelle.
Tips mot piratkopier
I sommerferien er solkrem som ikke gir beskyttelse, t-skjorter med giftige farger og solbriller som slipper inn skadelig UV-lys på øyet, typiske piratkopier som havner i nordmenns bagasje.
– Forbrukere som vil unngå piratkopier kan få tips på myndighetenes opplysningsside Velgekte.no, avslutter Hedvig Bengston.